lauantai 25. lokakuuta 2014

Jatkoa väliaikaisten siltojen tekoon (Temporary bridge) digitaalinen hampaanpoisto ja biokopio (implantit tulossa myöhemmin)


Cad/Cam teknologia mahdollistaa helpot ja hygieniset väliaikaiset ratkaisut poistettujen etuhampaiden tilalle luun paranemisen ja implantoinnin luutumisen ajaksi. Ennen poistoa kuvatun vanhan hampaan muotoa pystytään käyttämään suoraan väliaikaisen muotoon ja myös pysyvään ratkaisuun.


Tapaus 1.  Pintakiinnitteinen silta väliaikaisratkaisuna: kopio potilaan omasta hampaasta otettu konsultaatiokäynnillä, hammas poistettu koneella digitaalisesti ja valmistettu pintakiinnitteinen silta kiinni kulmahampaaseen. Kirurgi poistanut hampaan ja väliaikainen silta kiinnitetty seuraavana päivänä. Materiaalina Enamic. Sama silta voidaan jyrsiä uudelleen implantoinnin yhteydessä





Tapaus 2. D.11 juurihoidettu hammas murtunut purennassa syvältä juuresta ja nyt jouduttiin poistamaan. Tilalle on tulossa implantti, mutta luutumisaika joudutaaan taas odottamaan. Päätettiin tehdä väliaikainen silta viereiseen hampaaseen kiinnitettynä. Viereisen hampaan taaksepäin kääntynyt muoto mahdollisti pintakiinnitteisen sillan laminaattimaiseen tapaan.  Materiaalina Lava ultimate A2HT. Hammas poistettiin taas digitaalisesti koneella ja käytettiin vanhan hampaan muotoa suunnittelussa. Sementointi tapahtui poistosta seuraavana päivänä.



Tapaus 3. Akuuttiajalle tulleen potilaan kulmahammas d.13 oli murtunut syvälle juureen ja jouduttiin poistamaan.  Ennen poistoa otin digitaaliset jäljennökset tilanteesta ja keskusteltiin tulevasta implantista ja väliaikaisratkaisusta. Potilas ei halunnut osaproteesia eikä voinut olla ilman hammastakaan. Viereinen hammas oli paikattu osittain muovilla ja amalgaamilla ja nyt paikan saumat olivat osittain irti. Kulmahammas on purennallisesti hankala tehdä väliaikaisesti kovien sivuttaisvoimien seurauksena.

Päädyttiin kruunuttamaan d.14 implanttikruunun teon yhteydessä, joten nyt oli mahdollista tehdä väliaikainen kruunuhionta ja yhteenkytketty väliaikainen kruunu Lava ultimate materiaalista. Hammas poistettiin samalla käynnillä ja väliaikainen rakennelma sementoitiin seuraavana päivänä potilaalle.

 

Potilasaikaa väliakaisen tekoon+sementointiin menee 15-30min yhteensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti