sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Etuhampaiden neljä laminaattia ja koko hampaiston valkaisu. Esteettistä parannusta ja ilmeen raikastusta

Potilas oli tyytymätön hampaidensa estetiikkaan.

Vasen etuhammas d.21 oli noin 20 vuotta vanha metallokeraaminen kruunu, joka istui hyvin juuressa. Estetiikka oli kärsinyt ja muut hampaat tummuneet ajan saatossa. Lisänä vanhan kruunun kohdalla ien oli selkeästi matalammalla kuin viereisessä hampaassa joten suunnitelmaan tuli ikenen nostaminen samalle tasolle viereisen hampaan kanssa lisäämään symmetriaa:

Potilaan omien hampaiden pintarakenne oli voimakkaan poimuttunut ja sisälsi runsaasti horisontaalisia linjoja jotka tuovat paljon elävyyttä hampaisiin.

Suunnitelmaksi tuli d.21 ikenen nostaminen ja laminaatit hampaisiin 12-22, paikkaus hampaaseen 13 (oikea kulmahammas) sekä muiden hampaiden valkaisu.  Lähtövärinä oli hieman A3.5 väriä tummempi yleisilme. Vanhan metallokeraamisen kruunun päälle päätin sidostaa keramiaa ulottumaan vain ulkopinnalle jotta purentaan ei tule muutoksia.
Vanhaan keramiaan sidostaminen on hieman haasteellista. Pinta jouduttiin käsittelemään posliinihapolla erittäin hyvin suojatussa ympäristössä ja sidostamaan monobondilla, mutta tällä menetelmällä esteettinen parannus pystyttiin tekemään täysin purkamatta koko alusrakennetta.

Ienraja siistittynä ja hiontaa:

Laminaatit sovituksessa:

Etummaisten hampaiden maalaukset tein hieman poikkeavasti niin että potilaan vasemman puoleiseen hampaaseen tuli  huomattavasti enemmän väriä ienrajaan. Tällä päästään yksivärisen metallokeraamisen pohjaosan kanssa luonnollisempaan lopputulokseen. Viereisen hampaan tummempi juuri antaa tumman sävyn ilman suurempia värjäyksiä.


Hampaat suuhun sementoituna (A2) valkaisu ja sementointi juuri tehtynä:



Hoidon toteutin yhdellä käyntikeralla lukuunottamatta kulmahampaan paikkausta jonka tein erillisellä käynnillä seuraavana päivänä ajanpuutteesta johtuen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti